PRVA POMOĆ: Evo kako da SPREČITE krvarenje iz nosa

krvarenje

Foto: Printscreen/youtube

Palcem i kažiprstom uhvatite nos i čvrsto ga stisnite, od dva do tri minuta. Glava sve vreme mora biti nagnuta unapred, a na potiljačni deo vrata stavite hladne obloge.

Da li vam se nekad dogodilo da vam krene krv iz nosa, naizgled iz čista mira?

Istraživanja pokazuju da u više od 90 odsto slučajeva krvarenje prestaje spontano, a samo u manjem procentu zahteva lekarsku intervenciju.

Donald TRAMP: NATO mora da obrati pažnju na pretnje RUSIJE

Da ne biste došli u ovakvu situaciju, ne naprežite se prilikom izduvavanja nosa, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko iz nekog razloga koristite kapi za nos, ne preterujte, jer njihova dugotrajna upotreba dovodi do oštećenja sluzokože, pa samim tim i češće pojave krvarenja.

[adsenseyu5]

Ako nekome ukazujete prvu pomoć, prvo osobu smirite. Potom palcem i kažiprstom uhvatite njegov nos i čvrsto ga stisnite, od dva do tri minuta. Glava sve vreme mora biti nagnuta unapred, a na potiljačni deo vrata stavite hladne obloge.

Inače, češće krvarenje imaju osobe sa povišenim pritiskom, kao i oni koji dugotrajno uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi iz nosa. Hipertoničari mogu da ga spreče ukoliko redovno uzimaju propisanu terapiju, koja sprečava oscilaciju krvnog pritiska. Osobe koje uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi trebalo bi redovno da se kontrolišu.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Novosti)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "PRVA POMOĆ: Evo kako da SPREČITE krvarenje iz nosa"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.