Prva pomoć: Spasite sebi život u ovih 5 hitnih slučajeva

Prva pomoć

foto: pixabay.com

Fokus prve pomoći je pomaganje drugima u nevolji, ali valja naučiti i kako pomoći samom sebi ako se nađete u situaciji da vam je život ugrožen, a nema nikoga u blizini.

“Dok većinu prve pomoći možete izvesti na sebi kao što biste to radili na drugima, kod gušenja i srčanih problema moglo bi biti teže spasiti sebi život”, objasnio je direktor bolnice dr Alan Vir.

Zato je podelio nekoliko jednostavnih, ali praktičnih saveta o tome što preduzeti u takvim situacijama ako nema ko da vam priskoči u pomoć.

Infarkt

Odmah nazovite Hitnu pomoć, a zatim se odmarajte. Svaki pokret stavlja nepotreban pritisak na srce. Najbolja pozicija je na podu, naslonjeni na zid, sa skupljenim kolenima i potporom za glavu i ramena. Ovaj položaj smanjuje pritisak na srce i sprečava povrede ako padnete u nesvest. Ako paničite, povećavate napor za telo i smanjujete šanse za preživljavanje.

Obilno krvarenje

Pritisnite ranu služeći se rukom, peškirom ili odećom koja vam se nađe u blizini. Pozovite Hitnu. Ako ste u prilici, obmotajte tkaninu zavojem kako biste održavali pritisak na ranu. Držite ranu iznad visine srca (ako je negde na ruci) jer će to smanjiti dotok krvi do ozleđenog područja. Ne pokušavajte da izvadite objekat koji vam je eventualno zaboden u ranu. Umesto toga, stiskajte oko objekta. Lezite tako da vam noge budu iznad visine srca jer će vam to smanjiti šok.

Gušenje

Ako je blokada vazduha delimična, spasićete se kašljanjem tako da forsirate izbacivanje objekta koji vam je zapeo u grlu. Ako je stvar ozbiljnija, moraćete potražiti pomoć ili izvesti trbušni pritisak na sebi. Kašljite najjače što možete naginjući se prema napred. Stisnite šaku i pritisnite je iznad pupka, a ispod rebara. Drugu ruku prebacite preko šake i forsirajte udah.

Slomljena kost

Ako je prelom spolja, pokrijte ranu sterilnom tkaninom ili rukom. Pritisnite područje oko rane, ali ne dotičite slomljenu kost. Poduprite ozleđeni ud iznad i ispod zgloba i stavite oblog preko rane. Nazovite Hitnu pomoć. Lezite i podignite noge iznad srca kako biste si smanjili šok, ali to važi samo ako prelom nije na donjem delu tela.

Opekotina

Opečenu kožu morate što pre hladiti kako biste sprečili trajna oštećenja. Držite opekotinu ispod mlaza hladne vode. Ako nema vode u blizini, prislonite bilo koji hladan predmet. Nazovite Hitnu. Nastavite hladiti područje najmanje 10 minuta, ali ne dirajte. Skinite sa sebe nakit i odeću, osim ako se nalazi na opeklini. Labavo je prekrijte prozirnom folijom ako ste u prilici. Poslužiće i čista plastična vrećica ili sterilna tkanina. Smanjite šok tako da noge podignete iznad srca.

(Skandalozno.rs, Izvor: net.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Prva pomoć: Spasite sebi život u ovih 5 hitnih slučajeva"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.