Prženje ovog povrća i mesa je kao da udišete otrovna isparenja

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Pripremanje pečene piletine ili svinjetine za nedeljni ručak vas izlaže toksičnijem vazduhu nego što je onaj koji biste udisali tokom saobraćajne gužve. Evo kako je to moguće.

Stručnjaci su upozorili da izlaganje ljudi sagorevanju čestica tokom pečenja mesa može da izazove veće trovanje organizma nego da stojite pored prometne ulice tokom saobraćajne gužve i udišete tako toksičan vazduh.

Otkriveno je da su isparenja iz pečenih obroka 13 puta veća od onih na prosečnim londonskim ulicama i 20 puta veća od dozvoljene granice koju je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Naučnici se nisu nadali baš ovako drastičnim rezultatima istraživanja. Testovi su otkrili čestice PM2.5 koje se na ovaj način udišu, a koje su povezane sa srčanim oboljenjima, moždanim udarom i karcinomom pluća. Ove bolesti samo u Velikoj Britaniji godišnje odnesu preko 30.000 života.

Za svrhu testiranja odabrana je kuća u Ostinu u Teksasu pogodna za hemijska testiranja. Preko celog dana je pripremana hrana. Prvo potpuni engleski doručak, prženo povrće za ručak i pečena piletina za večeru, dok je za dezert spremana pečena pita.

Sigurnosne granice Svetske zdravstvene organizacije od PM2.5 po kubnom metru prekoračene su u samo osam i po sati od ukupno 24 sata. Zagrevanje i sagorevanje tokom pripremanja hrane proizvodi ove opasne čestice, dok je čak ustanovljeno da neka hrana otpušta više PM2.5 od druge.

Večera u vidu pečene piletine proizvela je nivo zagađenja od 200 mikrograma po kubnom metru.

Interesantno je da je najviše otrovnih čestica isparilo kada se pržio prokelj.

Sličan efekat ima i kuvano povrće i meso, ali ipak sagorevanje masti tokom prženja piletine i svinjetine je najopasnije.

Drugi izvori PM2.5 su ostaci ulja na ringlama, zagrejanim loncima i otvorenom plamenu na plinskim šporetima.

Visok nivo otrovne materije se u zatvorenom prostoru zadržava čak sat vremena po spremanju hrane.

Čak je i pečenje dve kriške hleba u tosteru proizvelo 30 mikrograma pogubne čestice, koji su ostali u vazduhu 20 minuta nakon pečenja.

– Svi smo bili malo šokirani kada smo videli rezutate prvog merenja. Ovo jeste najsveobuhvatnija procesna hemija u domu. Vrhunski instrumenti nikada nisu zaista korišćeni za otkrivanje nivoa zagađenja u zatvorenom prostoru, ali ipak smo ostali zatečeni – kaže autor studije profesor Marina Vans sa univerziteta u Koloradu.

Do sada su ljudi upozoravani na toksičan vazduh na otvorenom, pa kada je zagađenost 65-70 mikrograma po kubnom metru javnost se upozorava da izbegava naporne vežbe napolju.

Ova studija se bazirala na zagađenosti u zatvorenom prostoru na koju ne obraćamo pažnju.

– Pečenje je najgori oblik pripremanja hrane kada je zagađenje vazduha u domu u pitanju – slaže se dr Ijan Kolbek sa univerziteta u Eseksu.

Ono što je važno je da kada prestanete da kuvate i pečete vazduh se postepeno vraća u normalu.

– Najbolji način da se zaštitite je da vetrite prostoriju dok kuvate i da koristite spirator vazduha – preporučuje profesor Vans.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/ mirror.co.uk)

Budite prvi sa komentarom na članku "Prženje ovog povrća i mesa je kao da udišete otrovna isparenja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.