Redovno se kupate, a ipak osećate svoj neprijatan miris? Evo zašto!

Imamo rešenje!

Redovno se kupate i lična higijena vam nije strana, a ipak osećate svoj naprijatan miris? Ponekad nema tog parfema, dezodoransa i šampona koji bi mogao da ga ukloni.

1. Pod stresom ste

Postoje različite vrste znoja. Najsmrdljiviji je onaj koji je uzrokovan stresom. To je zato što ga proizvodi apokrina znojna žlezda. Apokrine žlezde su zadužene za specifičan telesni miris i nalaze se u pazušnim jamama i anogenitalnom predelu.

Proizvode znoj sa nižim procentom vode, pa bakterije „polude“ zbog mešavine masnoća i proteina. S druge strane, znoj uzrokovan vežbanjem ili vrućinom se uglavnom sastoji od vode i elektrolita.

2. Smrdljive noge

Bakterijama je znoj na stopalima kao banket. Budući da su vam stopala zatvorena u mračnom, toplom i vlažnom prostoru, bakterijama je to odlično mesto za život, posebno ako nemate čarape.

I genetika je kriva za smrdljive noge – 10 do 15 procenata ljudi ima genetske predispozicije da im se stopala znoje više nego drugima. Oni mogu imati nesreću da im se nastane specifične bakterije – micrococcus sedentarius, koje razvijaju odvratan smrad.

3. Imate nekoliko omiljenih grudnjaka

Priznajte iskreno, koliko često perete svoj omiljeni grudnjak? „Mnoge žene preterano često nose – i samim tim suviše retko peru – grudnjake, jer ih imaju svega nekoliko koji im dobro pristaju“, kaže Suzan Netero, jedan od vodećih stručnjaka za grudnjake.

Taj čipkasti odevni predmet napravljen je od materijala koji zadržavaju mirise i dotiče telo upravo na mestima koja su sklona znojenju. Zato ga je potrebno prati češće nego što mislite inače će smrdeti.

[adsenseyu1]

4. Volite brokoli?

Verovatno već znate da ishrana bogata belim i crvenim lukom pojačava loš zadah. Smrdljiva hrana pretvara se u smrdljive gasove koji cirkulišu u krvotoku i izlaze kroz dah, znoj i urin.

Međutim, beli i crveni luk nisu jedini krivci. Zapravo, brokoli, prokelj i druge vrste povrća iz porodice kupusnjača takođe sadrže smrdljive sastojke – obično sumpor – zbog kojih vam smrdi iz usta.

5. Imate redak genetski poremećaj zvan trimethylaminuria

Otkriveno je da mutacije na određenom genu uzrokuju stanje nazvano trimethylaminuria. Tielo zbog tog poremećaja ne može razgraditi hemijske spojeve trimethylamine. Ti hemijski spojevi daju ribi onaj specifičan miris, a kada se nakupe u telu uzrokuju smrad iz usta, urina i znoja, a osoba koja ima taj poremećaj smrdi na ribu.

Taj smrad može predstavljati ozbiljnu prepreku u svakodnevnom životu pa često uzrokuje depresiju i društvenu izolaciju.

6. Alkohol

Znojem ne možete izlučiti mamurluk, ali u znoju izađe mala količina alkohola koji ste popili. Dok alkohol kola vašim krvotokom i kroz celo telo, deo njega izađe kroz pore i disanjem.

Nije važno koju vrstu alkohola pijete, jednom kada ga unesete u organizam, svako piće podjednako smrdi.

7. Možda imate dijabetes Ukoliko se dijabetes ne leči moguće je doživeti dijabetičku ketoacidozu. Bez dovoljno insulina, telo počinje da razgrađuje masnoće koje mu služe kao gorivo, što dovodi do nakupljanja ketona u telu.

To nakupljanje potom može proizvesti promene u mirisu tela, a može biti i znak da je vreme da posetite lekara.

(net.hr)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Redovno se kupate, a ipak osećate svoj neprijatan miris? Evo zašto!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.