RIZNICA HRANLJIVIH I LEKOVITIH SASTOJAKA: Mladi crni luk utiče na celokupno zdravlje

povrće

Foto: Pixabay

Dokazano je da vitamini i minerali sadržani u crnom luku blagotvorno utiču na celokupno zdravlje, a naročito na kardiovaskularni i nervni sistem. Osim toga, ova namirnica deluje kao prirodni antibiotik

Bogat mineralima i vitaminima, mladi crni luk je prava riznica hranljivih i lekovitih sastojaka. Osim kalijuma, sumpora i raznih oligoelemenata, ova niskokalorična prolećna namirnica sadrži vitamine B1, B2, C, E, K, P (posebno u zelenom delu), kao i karoten, glikozide, eterična ulja i biljni hormon glukokinin (sličan insulinu) koji snižava nivo šećera u krvi.

Dokazano je da vitamini i minerali sadržani u crnom luku blagotvorno utiču na celokupno zdravlje, a naročito na kardiovaskularni i nervni sistem.

[adsenseyu5]

Osim toga, zahvaljujući bogatstvu esencijalnih ulja i lekovitih aromatičnih supstanci, ova lekovita namirnica deluje kao prirodni antibiotik i uništava štetne bakterije u crevima.

Sok od mladog crnog luka koristi se u narodnoj medicini kao lek protiv raznih kožnih infekcija. Pomešan sa kašikom meda, pomaže kod blažih respiratornih problema jer olakšava iskašljavanje, leči upalu krajnika i promuklost. I to nije sve.

Ako je ovo tačno, neće biti dobro: Evropski METEOROLOZI najavljuju 38 STEPENI za Srbiju, vrlo brzo!

Mladi crni luk ima i diuretička svojstva zbog čega se koristi kao prirodni lek za regulisanje probave. Ne preporučuje se jedino osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Novosti)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "RIZNICA HRANLJIVIH I LEKOVITIH SASTOJAKA: Mladi crni luk utiče na celokupno zdravlje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.