Samo jedna KAŠIČICA ove biljke dnevno čini čuda!

Moćno seme

foto: pixabay.com

Ako ste u svoja jela često dodavali susam, svom organizmu ste činili veliku ulogu.

Crni susam, beli susam, crveni/smeđi susam… različite su njegove sorte koje razlikuje i boja semena prepunog ulja i proteina.

I dok smeđi i crni susam na tržište dolaze neoljušteni, beli se može nabaviti neoljušten, oljušten ali i u obliku paste koju mnogi poznaju pod imenom tahini.

Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i selena… govore sami po sebi o vrednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke.

[adsenseyu5]

Dentalni poremećaji
Susam jača naše zube i deluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Njegovom upotrebom smanjujemo upale, infekcije, jačamo zube i zubnu gleđ, delujemo na sprečavanje nastajanja zubnog plaka, ali i delujemo na izbacivanje toksina iz tela.

Jača kardiovaskularni sistem
Susam snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Antioksidans
Susam sadrži dva jedinstvena jedinjenja iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost susama u ulozi jačanja našeg oraganizma i delovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osobama obolelim od raka dojke, raka debelog creva, raka grla… susam je jedan od pomagača u borbi za bolje zdravlje.

Zdravlje kože i lepota
Susamovo ulje ublažava iritacije, a sadržajem vitamina E i cinka, deluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti i usporava procese starenja, isušivanja kao i preranog stvaranja bora.

Analgetik
Lokalno apliciranje na obolela područja, pokazuju učinak susamovog ulja kao odličnog u ublažavanju bolova. Preporučuje se i kod utrnuća, slabe prokrvljenosti tkiva, slabe cirkulacije…

[adsenseyu1]

Afrodizijak
Redovnom konzumacijom susama smanjuje se impotencija i deluje na snaženje i podsticanje vitalnih funkcija i jačanje reproduktivnog tkiva.

Reguliše menstrualni ciklus
Iz tog je razloga preporučen kao sastavni deo ishrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove i ublažava simptome PMS-a.

Jača kosti
Susam je bogat kalcijumom a njegov učinak grejanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstine naših kostiju. Posebno je preporučen osobama obolelim od osteoporoze.

Nutritivni tonik

Lagani je laksativ pa reguliše probavu, utiče na zdravlje i rad creva, ali i celokupnog sistema za varenje.

(Skandalozno.rs, Izvor: lijekovitirecepti.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Samo jedna KAŠIČICA ove biljke dnevno čini čuda!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.