Snimak ultrazvuka pokazao reakciju nerođene bebe kada majka zapali cigaretu – VIDEO

Cigarete i beba

foto: amazingworldnews / YouTube

Ovo je snimak koji je zapanjio čitav svet, ne samo trudnice!

Istraživači sa dva univerziteta, Darham i Lančester, udružili su se kako bi podrobno ispitali i uporedili snimke ultrazvuka beba čije su majke pušile u toku trudnoće, i onih čije majke nisu pušile.

[adsenseyu5]

Tokom tog istraživanja su proučili 80 ultrazvučnih snimaka beba koji su nastali između 24. i 36. nedelje trudnoće.

I od 20 slučajeva, 16 beba imalo je majke koje nisu pušile za vreme trudnoće, dok su majke četiri bebe pušile u proseku 14 cigareta na dan.

A šta su to snimci pokazali? Bebe čije su majke pušile su prekrivale lica i pomerale usta. Te bebe imale su znatno veći procenat pokretanja usana nego što je to očekivano za prosečnu bebu u toku trudnoće.

To bi, kažu istraživači, moglo da ukazuje na to da se nervni sistem beba čije majke puše ne razvija isto kao nervni sistem onih beba čije majke u toku trudnoće ne puše.

– Zaključak koji je izveden jeste da izloženost nikotinu ima veći uticaj na razvoj fetusa nego što je uticaj izloženosti stresu i depresiji – kaže autorka istraživanja, Nađa Rajsland, dodajući da je savremena tehnologija pomogla da se uoči još mnogo štetnih uticaja i posledica koji se dešavaju bebi ukoliko trudnica puši za vreme trudnoće.

[adsenseyu1]

Kako se napominje u istraživanju, svih 20 beba je rođeno zdravo, ali dr Rajsland dodaje da su potrebna konkretnija istraživanja na tom planu kako bi se uporedilo zdravstveno stanje i rezultati bili konkretniji.

(Skandalozno.rs, Izvor: zena.blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Snimak ultrazvuka pokazao reakciju nerođene bebe kada majka zapali cigaretu – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.