Šta se dešava u organizmu pri tuširanju HLADNOM vodom

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Tanja je detaljno objasnila šta se dešava u organizmu pri tuširanju hladnom vodom.

Prvo, dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova. Njihov volumen se sužava i krv je prinuđena da se kreće većom brzinom. Definitivno se poboljšava cirkulacija krvi u celom organizmu. Zidovi arterija i vena jačaju, normalizuje se rad sistema za snabdevanje krvi u celini, povećava se radna sposobnost celog kardio – vaskularnog sistema.

[adsenseyu5]

Drugo, hladno tuširanje primorava naše telo da proizvede dopunsku energiju za svoje zagrijevanje.

Treće, hladna voda utiče na moždanu koru, poboljšava se rad svih delova mozga. Intenzivira se razmišljanje, počinjete bolje da razumete i brže da donosite važne odluke.

Četvrto, vlakna mišića naglo se skaraćuju, a to dovodi do ubrzanja cirkulacije limfe, što utiče na metaboličke procese u našem organizmu.

Peto, hladano tuširanje to je mini-stres za organizam, što znači da dolazi do aktivnog lučenja hormona u krvi, što značajno ubrzava sve metaboličke procese u organizmu. A mi dobijamo mini-stresnu-stabilnost!

Šesto, počinjemo da dišemo duboko, i naš organizam se puni kiseonikom, i na taj način se gubi osećaj umora i pospanosti, povećava se naša radna sposobnost.

Sedmo, kada se ubrzava metabolizam počinje bolje da radi i naš – imuni sistem. Povećava se otpornost organizma na viruse, bakterije i druge zaraze. Znači da ćemo biti ređe bolesni i prestaćemo da hranimo novcem apoteke.

[adsenseyu1]

Kako utiče na nas?

Svakodnevna bodrost i dobro raspoloženje su jedni od sporednih efekata hladnog tuširanja. Nema lenjosti i pospanosti.

Vaša koža se zateže, podmlađuje, biva zdravija i elastičnija, kosa biva sjajna i svilenkasta, vaš izgled i zdravlje biće vam prosto neverovatni!

Divno kaifovo stanje blaženstva, osećaj magičnih zvezdica, koji mile po celoj koži tela se ne mogu opisati rečima. Želiš da živiš, pevaš, stvaraš… želiš da poletiš …

Kada sam jesenas počela da se tuširam hladnom vodom, pošto sam bila zdrava i energična, velikih efekata (osim jakih senzacija) kod sebe nisam očekivala. Međutim, pojavili su se, a ja ne mogu a da ih ne podelim.

Kao i svim normalnim ljudima, meni je bilo potrebno 8 sati sna, da bih se naspavala. Nikada nisam tražila načine: kako se naspavati za 6 sati.

​Dve nedelje posle početka tuširanja, primetila sam da mi je dovoljno da spavam 7 sati! Bez ikakvog nasilja nad sobom! Samo tuširanje! To je tako.

[adsenseyu1]

Kako početi sa tuširanjem hladnom vodom?

  • Prvi korak. Pre nego što počnete da se tuširate hladnom vodom, odgovorite na pitanje: zašto vam je to potrebno? Nadam se da će vam gore navedeno pomoći u tome. Lično, ja sam počela zbog toga, što sam se setila svojih osećaja za vreme plivanja u Bajkalskom jezeru. Temperatura vode je bila plus 9 stepeni. A po telu posle kupanja imala sam osećaj peckanje i golicanje – kao da je slab električni naboj prolazio unutra i spolja! Želela sam da povratim taj osećaj …
  • Drugi korak. Možete, naravno, direktno uključiti hladnu vodu i usmeriti mlaz na sebe (voljni pristup, zadivljujuće!) … Ali, bojim se da ćete posle toga, u najboljem slučaju, zauvijek izgubiti želju za tuširanjem hladnom vodom. U najgorem slučaju, prehladićete se …​Znači, dolazimo do pitanja razumno, pažljivo i sa ljubavlju … Izvesno vreme, potrebno je da podesite mozak i telo za narednu proceduru. Prvo misaono zamislite sebe već pod tušem i senzacije … govorite sebi o koristima koje nosi u sebi čudotvorno hladno tuširanje. Naredni korak (ako misli o tome da treba da se nalazite ispod hladnog mlaza vode u vama ne izazivaju užas) je izgovaranje afirmacije: “Ja ću lako da uživam u hladnoj vodi. Hladna voda čini moje telo mlađim, zdravijim i vitkijim!”. Drugu afirmaciju je moguće i potrebno ponavljati kada stvarno budete stajali ispod tuša! I neka ovaj proces traje oko nedjelju dana – ne oklevajte!
  • Treći korak. Pre nego što neposredno pređete na proces kupanja, u početku (oko nedelju dana), skvasite peškir sa hladnom vodom i brišite se njim… Samo radite to nakon što ste zagrijejali telo veoma toplom vodom! Jedan, dva, tri puta. Najvažnije – ne treba da se smrznete! To jeste, pre nego što zatvorite slavinu za toplu vodu i otvorite hladnu, tuširate se vrućom, zagrevajte telo.
  • Četvrti korak. Možete početi sa prohladnim tušem. Postepeno podešavajte vodu sve hladnijom i hladnijom. I kada budete spremni, pređite na hladnu.
[adsenseyu1]

Hladno tušitanje ili kontrast?​

Nedvosmislenog odgovora nema. I jedno i drugo daju ogromnu korist za organizam. Izaberite po osećaju. Probajte i jedno i drugo. Lično, ja sam lenja da okrećem slavinu tamo vamo, tuširam se samo hladnom vodom.

​Koliko je vremena potrebno da se tušira hladnom vodom?

​Neko kaže, da treba da se stoji ispod hladne vode minut. Postoji i verzija da je za maksimalni efekat potrebno tuširati se dva puta dnevno po 10 minuta. Ovo zadnje je previše jako za mene – ja se tuširam oko tri minuta ujutru.

Prođem tušem po celom telu dva puta. Orijentišite se po svojim osećanjima – vodom se može izgoreti, ali u suštini ne bi trebalo da vam bude hladno! Iako to paradoksalno zvuči!

Posle tuširanja, postoje dve mogućnosti: ili da se odmah obrišete peškirom; ili u početku samo stojite i uživajte u senzacijama, a zatim se obrišete peškirom. Meni je prihvatljivija ova druga varijanta. ​

Šta mi pomaže u ovom procesu?​

U vreme okretanja slavine u potrebnu stranu ja isključim mozak – to su samo dve sekunde: prva – zatvoriti toplu, druga – otvoriti hladnu. I onda počinjem jako i duboko da dišem. Disanje će svejedno biti automatsko. Uzgred, ako poželite u tom trenutku da vrište – vrištite.

[adsenseyu1]

​Kako da se isključi mozak?

U početku, moja brižna i nežna glava mi je šaptala: “Tanjuška! Danas je veoma hladno! Hajde da se danas ne tuširamo. A sutra ćemo to sigurno uraditi”. Samo sam ljubazno i nežno, sa ljubavlju u glasu, odgovorila: “Začepi” i okrenula slavinu.

Ako ste počeli sa tuširanjem, taj se postupak mora ponavljati svakodnevno. Najmanje 21 dan. Naime tolIko je vremena potrebno da se u našem mozgu formiraju nove neuronske veze. I još tri meseca treba da se te veze konačno ukorene.

Maksimalno, do kraja svog života.

(Skandalozno.rs, Izvor: econet.ru)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Šta se dešava u organizmu pri tuširanju HLADNOM vodom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.