U ovih 6 situacija soda bikarbona nije dobro rešenje

Namirnica

Soda bikarbona – foto: pixabay.com

Često možete da čujete kako je soda bikarbona dobra za sve. Međutim, to je daleko od istine. U ovih šest situacija nikako nemojte da koristite tu namirnicu, jer možete samo da napravite problem.

Verovatno znate za brojne fenomenalne namene sode bikarbone koje prevazilaze njenu upotrebu u kulinarstvu.

Ova namirnica, između ostalog, može da vam pomogne u održavanju higijene u domaćinstvu i u negi lepote.

Međutim, u nekim situacijama je definitivno treba izbegavati.

Evo kada soda bikarbona nije idealno rešenje.

Gorušica

Da li često patite od gorušice? Soda bikarbona je u tim situacijama izuzetno efikasan lek protiv gorušice, ali ne treba preterivati. Ako vas često muče ovi problemi, ipak se obratite lekaru.

Suđe od aluminijuma

Iako je soda bikarbona odlična za čišćenje domaćinstva, nemojte je koristiti na posudama od aluminijuma. Može doći do neželjog dejstva i na posuđu se mogu pojaviti mrlje.

Neprijatni mirirsi u frižideru

Ako stavite samo otvorenu kesicu sode bikarbone u frižider ili je sipate u posudicu, neće biti tako delotvorna u neutralisanju neprijatnih mirisa. Za najbolji efekat je potrebno posuti sodu po poslužavniku i držati ga na jednoj polici frižidera. Međutim, tako ćete zauzeti veliku površinu u frižideru i biće manje mesta za druge namirnice.

Gašenje ulja

Verovatno znate da soda bikarbona može da vam posluži da ugasite zapaljeno ulje. Međutim, to nije jednostavan postupak. Čak i ako imate u blizini veliku količinu sode bikarbone, ne postoji sigurna razdaljina s koje biste mogli da pospete sodu po upaljenom tiganju ili šerpi. Zbog toga zaboravite na ovu ulogu sode bikarbone i nabavite efikasan aparat za gašenje požara koji će vam uvek biti pri ruci.

Čišćenje akni

Soda bikarbona ima brojne korisne primene u nezi tela. Međutim, s obzirom da je alkalna supstanca, ne preporučuje se u lečenju akni. Naime, soda eliminiše prirodne kiseline na koži, čime se stvaraju pogodni uslovi za širenje akni.

Zamena za prašak za pecivo

Možda deluju slično, ali soda bikarbona i prašak za pecivo nemaju isti efekat. Oba proizvoda stvaraju ugljen dioksid u određenim uslovima, čime daju odličnu teksturu pecivima. Međutim, soda bikarbona reaguje sa kiselinama koje se već nalaze u hrani. S druge strane, prašak za pecivo u sebi ima kiselinu. Zbog toga nisu dobra međusobna zamena.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "U ovih 6 situacija soda bikarbona nije dobro rešenje"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.