UŽIVAJTE ALI NE PRETERUJTE: Jedna čaša CRVENOG VINA dnevno da pobedite ove bolesti

grožđe

Foto: pixabay

Za sve pozitivne efekte na zdravlje zaduženo je moćno jedinjenje koje se može naći samo u pokožici grođža

Crveno vino dobro je i korisno za organizam, jer u umerenoj meri predstavlja odličan izvor zdravlja.

Zapravo, za sve to je zadužen resveratrol iz grožđa, koji čak ima moć da spreči nastanak kancera ili širenje već postojećih malignih ćelija. Ovo je ključni razlog zbog kog se na dnevnoj bazi preporučuje jedna čaša crvenog vina.

Ovaj napitak pomaže i u procesu usporavanja starenja, takođe zbog resveratrola. Ovo jedinjenje se nalazi u pokožici grožđa, a samim tim i u crvenom vinu.

[adsenseyu5]

Resveratrol iz grožđa je snažan antioksidant, klasifikovan kao polifenol. Istraživanja su pokazala da polifenoli poboljšavaju funkciju imunog sistema, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i sprečavaju različite vrste karcinoma.

Evo 6 načina kako resveratrol iz grožđa pospešuje celokupno zdravlje:

Povećava aktivnost ćelijske mitohondrije

Mitohondrije su “elektrane” koje se nalaze u ćelijama i njihov je zadatak da proizvode energiju koja je organizmu potrebna za obavljanje metaboličkih funkcija unutar ćelija i celog tela. Resveratrol iz crvenog vina pomaže da se smanje upale, čime se povećava funkcija mitohondrija što sprečava rast tumora i uzrokuje smrt malignih ćelija.

Utiče na naše gene

Ovo jedinjenje iz grožđa usporava starenje, jer utiče povoljno na naše gene. Resveratrol zaustavlja ćelijski ciklus, koji samim tim omogućava oporavak DNK. Kao rezultat toga, većina oštećenih ćelija mogu biti popravljene i time će biti smanjen rizik od raka. Studije pokazuju da ćelije duže žive uz resveratrol. Zapravo, ovo jedinjenje povećava dugovečnost neke ćelije čak do 70 odsto.

Reguliše nivo šećera u krvi

Studije pokazuju da resveratrol pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Ovo jedinjenje dovodi do smanjenja upale, uravnotežavanja hormona, bolje osetljivosti na insulin, gubitka masti i ukupno manjim rizikom od oboljevanja.

Pomaže u ubijanju ćelija raka

Iz jednog posebnog razloga je resveratrol odličan u sprečavanju širenja kancera – on potiskuje proteinski kompleks koji dovodi do upale i rasta ćelija raka. Istraživanja obavljena u tom smeru pokazuju da resveratrol pomaže u uništavanju kancerogenih ćelija.

[adsenseyu1]

Blokira puteve karcinoma

Istraživanja pokazuju da resveratrol potiskuje puteve i generalno smanjuje rizik od raka dojke. Ova supstanca koje prirodno ima u grožđu, pa samim tim i u crvenom vinu, posredno sprečava i nastanke drugih vrsta karcinoma, poput prostate, kože, jetre, debelog creva i pankreasa.

Bori se protiv upale

Svaka upala u organizmu povećava rizik od brojnih hroničnih bolesti. Srećom, resveratrol je upravo sastojak koji ima izrazite antiupalne efekte koji sprečavaju bilo kakav, pa i najmanji rizik od ovakvih oboljenja.

(Skandalozno.rs/Stil.Kurir.rs /Izvor:BastaBalkana.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "UŽIVAJTE ALI NE PRETERUJTE: Jedna čaša CRVENOG VINA dnevno da pobedite ove bolesti"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.