Većina ljudi kuva pirinač na ovaj način, a to dovodi do TROVANJA

cinija

Pirinač – foto: pixabay.com

Jedna od najčešćih metoda kuvanja pirinča može da dovede do niza zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, upozoravaju naučnici.

Advertisement

Pirinač kuvate na klasičan način – barite ga u šerpi sve dok voda ne ispari?

Sudeći prema nedavnom istražovanju, ovaj metod kuvanja može biti nedovoljan za uklanjanje arsena iz pirinča, piše Independent.

Zbog korišćenja industrijskih toksina i pesticida koji se nalaze u zemljištu, arsen dospeva i do pirinča, a ova hemikalija je povezana sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes i rak, kao i probleme u razvoju.

Nasuprot tome, najsigurniji način za kuvanje pirinča je da ga ostavite da se natopi tokom noći, a potom ga isperete više puta – sve dok voda ne bude prozirna.

Inače, prisustvo arsena u pirinču dokazao je Endi Meharg, profesor bioloških nauka na Kvins Univerzitetu u Belfastu koji je testirao tri načina kuvanja pirinča za Bi-Bi-Si program “Trust me, I’m a doctor“.

U prvom postupku, profesor Meharg je prvo testirao najčešći način kuvanja pirinča. Na jednu čašu pirinča dodao je dve čaše vode, a voda je “isparila” tokom kuvanja. Tada je ustanovio da je nivo arsena ostao isti.

Advertisement

U drugom načinu je na čašu pirinča sipao pet istih čaša vode. Višak vode je nakon kuvanja izbacio, i ispostavilo se da je nivo arsena upola manji.

Treća metoda sastojala se u tome da je ostavio pirinač u vodi u toku noći – nivo otrovnih materija smanjen je za 80 odsto.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Većina ljudi kuva pirinač na ovaj način, a to dovodi do TROVANJA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.