Veliko OTKRIĆE: Majčino mleko ubija ćelije raka

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Naučnici u Švedskoj otkrili su da majčino mleko sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora.

Na upotrebu majčinog mleka u borbi protiv raka čekalo se više od pet godina, a sada je počelo da daje prve rezultate. Istraživanje koje je sprovedeno na pacijentima koji boluju od raka mokraćne bešike, već je dalo obećavajuće rezultate.

[adsenseyu5]

Istraživači veruju kako supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali “Hamlet” pomaže ovim pacijentima, a u budućnosti će pomoći i u lečenju raka creva i raka grlića materice.

Prema laboratorijskim istraživanjima, “Hamlet” ubija 40 različitih vrsta ćelija raka, a značajno je to da ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Profesorka Katarina Svanborg, na čiju inicijativu je sprovedeno ovo istraživanje, rekla je da postoji nešto “magično u supstanci Hamlet koja pronalazi ćelije tumora i ubija ih”.

“Majčino mleko sadrži protein alfa-laktalbumin koji se u stomaku transformiše u supstancu koja se bori protiv raka”, istakla je Svanborg koja radi kao imunolog na švedskom Univerzitetu Lund.

Do ovog otkrića Svanborg i njen tim došli su sasvim slučajno.

[adsenseyu1]

Tokom jednog eksperimenta bile su im potrebne ljudske ćelije i bakterija kako bi istražili antibiotska svojstva majčinog mleka. Iz praktičnih razloga uzeli su ćelije tumora.

“Kada smo u ćelije tumora dodali majčino mleko, na naše veliko čuđenje, ćelije su umrle. To slučajno otkriće bila je prava sreća”, istakla je Svanborg.

(Skandalozno.rs, Izvor: klix.ba)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Veliko OTKRIĆE: Majčino mleko ubija ćelije raka"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.