Vidite li ispred očiju tamne mrlje?

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Ako vam se čini da vam se ispred očiju kreću velike mrlje na dole, postoji mogućnost da vam puca mrežnjača koja sadrži veliki broj nerava. Neki vide krugove, a ni oni se ne pojavljuju bez razloga.

Godišnji pregledi kod oftalmologa, specijaliste za očne bolesti, su nužni za praćenje zdravlja očiju i dijagnostifikovanje mogućih poremećaja. Tačkice i mrlje u vidnom polju mogu biti uobičajeni znakovi starenja ili umora, ali mogu biti i način na koji organizam upućuje na opasne bolesti.

Mrlje koje idu na dole i izgledaju kao da vam je neko prosuo kutiju žitarica ispred nosa mogu upućivati na pucanje mrežnjače koja sadrži brojne nerve i krvne sudove. – upozorava američki oftalmolog Ričard Rosen.

Jedan od razloga pojave svetlosnih krugova ili “aureola” je i često nošenje kontaktnih sočiva i nastaje zbog nakupljanja proteina ili prljavštine. Ali, krugovi mogu biti i jedan od prvih znakova glaukoma ili mrene. Rezultati istraživanja Univerziteta u Bostonu pokazuju da će u bliskoj budućnosti, pregledom očiju, biti moguće proveriti opasnost od Alchajmerove bolesti u najranijoj fazi. Doktor Li Goldstajn i njegovi saradnici su pomoću posebnog lasera uspeli da prepoznaju poseban protein koji se pojavljuje kod obolelih. Naučnici se nadaju kako će ovo otkriće pomoći u lečenju ove bolesti.

Neki znakovi hipertireoze, odnosno pojačanog rada tiroidne žlezde, mogu biti podbulost oko očiju, pojačano suzenje, retko treptanje i neuobičajena osetljivost na svetlo. Oči mogu poprimiti izbuljeni pogled, a često je smanjena i oštrina slike.

Zbog sniženog nivoa hormona u menopauzi, žene mogu primetiti pojačanu suvoću očiju, peckanje i svrab. Leči se kapima i treba izbgavati suv sobni vazduh, fen za kosu, zadimljene prostorije, vetrovito vreme i agresivnu šminku.

Crvenilo beonjača se javlja zbog preterivanja u alkoholu koji širi krvne sudove, zbog čega oči izgledaju iritirano, ili alergije za koje su najjednostavniji lek veštačke suze.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Vidite li ispred očiju tamne mrlje?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.