Voda koja je dugo stajala u plastičnoj flaši može biti otrovna!

Ilustracija

Najnovije istraživanje Univerziteta na Floridi objavljeno u “Environmental Pollution” pokazuje da su visoke temperature uzročnik ispuštanja raznih hemikalija iz plastike koje negativno utiču na čovekovo zdravlje, piše Sensa.rs

Profesorka Lena Ma koja je predvodila ispitivanje 16 različitih brendova flaširane vode kaže da “ukoliko dugo čuvate vodu na visokim temperaturama to može biti veoma ozbiljan problem”.

Istraživanje je trajalo četiri nedelje a flaširanu vodu su pratili na različitim temperaturama – sve do 70 stepeni Celzijusovih (voda iz frižidera, na sobnoj temperaturi ili iz automobila na suncu).

Plastične flaše za vodu su napravljene od polietilen tereftalata, materijala koji se koristi za pakovanje mnoge hrane i pića jer je lagan i izdržljiv. Međutim, kada se zagreje, posebno na temperaturu od čak 70 stepeni na četiri nedelje, on oslobađa hemikaliju bisfenol A (BPA) koji, kako kažu naučnici, može da utiče na nivo naših hormona.

S druge strane, praćen je novo još jedne supstance, antimona (teški metal koji se obično povezuje sa bolestima srca i pluća). Istraživanjem je ustanovljeno to da kako raste temperatura vode – tako raste i nivo antimona.

I zato, ma koliko da ste se umorili i ožedneli, ako pronađete flašicu vode kad stignete do automobila – bacite je!

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Voda koja je dugo stajala u plastičnoj flaši može biti otrovna!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.