Vrlo mračna strana bebi pudera

Opasno

foto-ilustracija: pixabay.com

Mnogi ljudi kada se spomene bebi puder pomisle na nešto lepo, mekano, mirišljavo, međutim, nije sve baš tako. Bebi puder ima i svoju mračnu stranu, a mi smo tu da vas upozorimo na nju.

Naučnici su još od 1960. godine upozoravali na njene opasnosti, ali bi se reklo da se o tome nedovoljno govori. Dečji puder se oduvek koristio za apsorpciju vlage na koži, smanjenje iritacija i nadraženosti, a zapravo može izazvati opasna oboljenja kao što su rak pluća i jajnika, pa i probleme sa disajnim putevima.

[adsenseyu5]

Čak i da ga ne koristite u originalnom izdanju, loša vest je da se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima kao što su gelovi za tuširanje, ruževi, maske za lice, dezodoransi itd.

Zbog čega je loš?

Sigurno ste čuli da se bebi puder još zove i talk. Talk je zapravo magnezijumov silikat koji u tragovima može sadržavati aluminijumov silikat. On se kopa u neposrednoj blizini opasnog azbesta, koji ima kancerogena svojstva, a zabranjen je u više od 50 zemalja u svetu. Ono što i sami možete zaključiti jeste da je bebi puder u većini slučajeva kontaminiran azbestom!

Bolesti koje može da uzrokuje:

Rak jajnika
Rak pluća
Plućna talkoza (manifestuje se teškim kašljem i otežanim disanjem, moguće trajno oštećenje pluća) i tegobe disajnog sistema
Granulomatoza.

[adsenseyu1]

Na svu sreću, postoje prirodne i zdrave zamene za ovaj puder, a to su:

Soda bikarbona
Kukuruzno brašno i tapioka – odlične kod ublažavanja nadraženosti kože
Domaća krema za osip od pelena – samo pomešajte neven, šea buter, pčelinji vosak i kokosovo ulje
Magnezijumovo ulje – ima zaceljujuća svojstva, dobro je i za pelenski osip i generalno iritacije na koži.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Vrlo mračna strana bebi pudera"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.