ZAGRIZLI STE JABUKU I OSETILI TRULEŽ: Kvalitet voća moguće je proveriti bez ODBRATNOG UKUSA

dijeta

Foto: pixabay

Ukoliko švajcarski naučnici ovaj izum dovedu do savršenstva, moraćete dva puta da proverite jabuku pre nego što je zagrizete. U suprotnom ostaćete bez zuba.

Ovi uređaji, izgledaju i ponašaju se kao pravi plodovi voća i dizajnirani su tako da prate svežinu voća dok je u skladištu. Rađeni su 3D štampačem a istog su oblika i gustine kao plod pored kojeg se nalazi i  omogućava da se dobije tačno i precizno očitavanje svake promene temperature.

Istraživači  Federalne laboratorije za materijale i tehnologije (EMPA) sa sedištem u švajcarskom gradu Dubendorfu, stvorili su veštačko senzorno voće koje prati temperaturu paketa i na taj način proverava da li je voće ostalo sveže tokom transporta.

[adsenseyu5]

Senzori se ponašaju baš kao i pravo voće u pogledu zagrevanja i hlađenja tokom putovanja. Po dolasku do konačne destinacije, senzor daje detaljne informacije o tome šta je (ako se bilo šta desilo) krenulo naopako tokom transporta. Trenutno, jedini način da se testira voća jeste invazivna metoda koja uključuje umetanje senzora kroz pokoricu.  To podrazumeva dugotrajan proces sa netačnim podacima jer temperatura može da varira u zavisnosti od položaja ploda.

magnet

Foto: Fejsbuk

– Analizirali smo senzore u rashladnoj komori EMPA vrlo detaljno i svi testovi su bili uspešni – objašnjava vođa projekta dr Tijs Defrej.

Defraj kaže da se razvijaju posebni senzori za svaku vrstu voća, pa čak i za različite sorte. Trenutno postoje posebni senzori za dve sorte jabuka (Braeburn i Jonagold), za Kent mango, narandže, kao i klasične banane.

Kako bi senzor verodostojno simulirao karakteristike pojedinih vrsta voća, plod se snima rendgenom, a kompjuter uz pomoć algoritma stvara prosečni oblik i teksturu plodova.

[adsenseyu1]

Istraživači simuliraju tačan sastav “mesa” ploda (najčešće kombinaciju vode, vazduha i šećera) upotrebom smese vode, ugljenih hidrata i polistirena.
Postojeći merni uređaji na zidovima gde se skladišti voće, samo obezbeđuju temperaturu vazduha, ali to nije dovoljno pouzdano jer voće može biti previše toplo iznutra.

– Naše punjenje obezbeđuje mnogo preciznije podatke i simulira ponašanje pravog komada voća i mnogo je pouzdanije na različitim temperaturama – kaže doktor Defrej a prenosi Dejli Mejl.

(Skandalozno.rs/Izvor:D.K.,Dnevno.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAGRIZLI STE JABUKU I OSETILI TRULEŽ: Kvalitet voća moguće je proveriti bez ODBRATNOG UKUSA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.