ZAPIŠITE: Ove vežbe će vas rešiti bolova u vratu

Ilustracija

foto: pixabay

Bolovi u vratnom delu kičme najčešće pogađaju one koji dugo sede ispred kompjutera, televizora, za volanom, a neretko su uzrokovani i neodgovarajućom visinom jastuka za spavanje.

Kada se trpe duže vreme, bolovi mogu da se šire prema jednom ili oba ramena, lopaticama, pa čak i prednjoj strani grudnog koša. Kod određenog broja ljudi ukočenost vratnog dela kičme može da izazove probleme sa vidom, zujanjem u ušima, čestim osećajima mučnine i nelagodnosti u stomaku.

[adsenseyu5]

Da bi postigli opuštanje mišića, savet je da oko vrata i na deo ramena stavite vlažan i topao peškir. Čim osetite da osećaj toplote nestaje, uklonite ga i počnite sa vežbanjem. Cilj vežbi je da povećaju raspon pokreta i da se istegnu mišići vrata. Poželjno je da ove vežbe uradite tri puta u toku dana. Nemojte zadržavati dah dok ih radite, već se trudite da dišete ravnomerno kroz nos.

Levo-desno

Lagano okrećite glavu udesno, dok ne počne da vas boli, zadržite se malo u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj. Uradite isto to i na levu stranu.

Brada na grudi

Pustite bradu polako na grudi, zadržite je malo, pa se opustite, a zatim vratite glavu u početni položaj.

Glava na ramena

Nagnite glavu prema desnom ramenu, zadržite malo, pa onda vratite u centralni položaj. To uradite isto i na suprotnu stranu.

Pogled u tavanicu

Sagnite glavu nazad tako da možete da vidite tavanicu, zadržite pogled malo u tom položaju i vratite u početni položaj.

[adsenseyu1]

Ruke na potiljak

Naslonite obe šake na potiljak, pa onda probajte da sagnete glavu unazad, a to onemogućavajte rukama.

Okret u stranu

Ruku stavite na slepoočnicu, zatim probajte da okrenete glavu na tu stranu, a šakom sprečavajte okretanje glave. Opustite se, promenite ruku i uradite vežbu na suprotnoj strani.

Čelo na dlanove

Naslonite čelo na dlanove i zatim pritiskajte prema napred, a dlanovima ne dozvolite da se pomere.

Otpor rukom

Šaku naslonite s jedne strane na glavu iznad uha, zatim probajte da sagnete glavu na rame, ali tako da to onemogućavate rukom.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAPIŠITE: Ove vežbe će vas rešiti bolova u vratu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.