Zašto nam trnu ruke i noge i šta bi tada trebalo da radimo?

akupresura

foto: pixabay.com

Utrnulost, obamrlost, “mrtva ruka”, neosetljivost stopala… kako god to nazvali, osećaj nam je svima poznat. Stopala, šake, ruke i noge su delovi tela koji se najčešće “umrtve”, posebno noću kada spavamo. Ali, zašto nam se to događa?

Taj čudan osećaj zapravo je sasvim normalna reakcija tela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da nervi signaliziraju da morate da promenite neudoban položaj.

“Pritisak izlaže nerve stresu”, kaže nemački neurolog Katrin Han iz univerzitetske bolnice Čarite u Berlinu. Ako ste zdravi, utrnulost ne treba da vas brine. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu, dodaje ona.

Utrnulost, takođe, ima i preventivnu ulogu, jer vas podseća da se vratite u udoban položaj.

“Kada nerv ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja”, kaže doktorka Han. 

Ako osetite obamrlost, jednostavno “probudite” ruku ili nogu tako što ćete zauzeti udobniji položaj. Ne treba da ih tresete, povratak u normalan položaj će biti sasvim dovoljan.

“Ako nerv privremeno izgubi osećaj, ne brinite. Osećaj u ruci ili nozi se vraća vrlo brzo, najčešće u roku od par minuta”, dodaje ona.

Međutim, ako se ne vrati ni posle nekoliko sati, potražite pomoć lekara. Kod doktora bi trebalo da odete i ako nema nekog očiglednog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Hina)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zašto nam trnu ruke i noge i šta bi tada trebalo da radimo?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.