Zastrašujuće istraživanje naučnika sa Kembridža: Hemikalije iz ŠAMPONA i PARFEMA mogu da izazovu RAK?!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Naučnici su otkrili da grupa hemikalija koja se nalaze u svemu, od šampona, parfema, izduvnih gasova, pa do pića, mogu da izazovu rak.

Jednovalentni organski spojevi, aldehidi, kojih u našem telu ima u tragovima, u velikoj koncentraciji mogu da uzrokuju rak.

“Znali smo da aldehidi nisu “dobri” i da ih možemo povezati s rakom, ail nismo znali da oštećuju proteine u ćelijama bitnim za regeneraciju DNK.

Pročitajte još i ovo:

Rupa bez dna: Najveći HARD DISK će biti napravljen u ljudskoj DNK!

Nismo sigurni koliko ovih hemikalija svaki dan udišemo ili koliko dugo opstaju u vazduhu pošto ih proizvedemo. Ali aldehidi su svuda oko nas”,  objašnjava profesor Ašok Venkitaraman, šef istraživanja sa Univerziteta Kembridž.

Problem je upravo u tome što aldehida ima gotovo u svemu, a preveliko i često izlaganje može da prouzrokuje rak. Naučnici su sada otkrili da aldehidi sprečavaju sposobnost ćelija da obnavljaju DNK.

Najviše veze je pronađeno između aldehida, bezbojnog gasa oporog mirisa koji se koristi kod balzamiranja, i raka grla i nosa.

[adsenseyu5]

U istraživanju, objavljenom u magazinu Sel (Cell), korišćene su genetski modifikovane ljudske ćelije kako bi se identifikovao proces kojem aldehidi iz zagađenja i drugih izvora uzrokuju rak.

Naučnici su otkrili da ovaj hemijski spoj uništava mehanizam odbrane u normalnim zdravim ćelijama odgovornim za obnavljanje oštećene DNK.

Profesor Venkitaraman objašnjava da telo ima dve kopije BRCA2 gena, odgovornog za proizvodnju proteina koji pomaže kod obnavljanja DNK. Kad je taj protein oštećen aldehidom on ne može da učestvuje u obnavljanju ćelija što dovodi do raka.

Pročitajte još i ovo:

Da li u sebi nosite vanzemaljsku DNK?

Aldehidi uzrokuju smanjenje BRCA2 proteina u ćelijana i to ih slabi. Ljudi koji imaju ovako oštećene ćelije u telu mogu da obole od rak grudi, jajnicima, prostati i na gušterači.

Kao odgovor na ovo istraživanje, Pol Faro, profesor epidemiologije i raka na Univerzitetu Kembridž, izjavio je da je ovo istraživanje bitno, ali da ‘nema direktnih posledica za širu javnost’.

Do sada se najviše govorilo o aldehidima koji nastaju prilikom zagrevanja ulja. Tako su se biljna ulja pokazala najlošijima, u smislu raspada na štetne tvari, uključujući i aldehide nakon tačke zagrevanja.

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: Daily Mail)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zastrašujuće istraživanje naučnika sa Kembridža: Hemikalije iz ŠAMPONA i PARFEMA mogu da izazovu RAK?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.