Zato ste umorni: OVA hrana isisava energiju iz vašeg tela

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Postoje dani kada, nezavisno od toga koliko smo spavali, jednostavno nemamo dovoljno energije.

Ali, najčešće nam ne pada na pamet da taj osećaj može da bude posledica naše ishrane! Sledeće namirnice mogu da dovedu do osećaja umora:

Testenina

Ugljeni hidrati po pravilu podižu energiju, ali rafinisani ugljeni hidrati mogu da povećaju nivo šećera u krvi i dovedu do pada insulina. Zato ponekad osećamo umor i slabost nakon što smo pojeli veliku količinu testenine.

[adsenseyu5]

Sok od pomorandže

Većina sokova od pomorandže koje kupujemo u trgovinama sadrži kukuruzni sirup, koji je pun fruktoze i u sebi ima dodate šećere i veštačke ukuse i boje. Zato radije uzmite pomorandžu i jednostavno je pojedite svežu.

Jogurt

Čist jogurt i grčki jogurti su fantastični i dobri za vaše zdravlje, ali većina ostalih jogurta nije. U njima se može naći kukuruzni sirup, veštački zaslađivači i veštačko voće, i ostale hemikalije koje vašem telu zaista nisu potrebne.

Pahuljice žitarica

Većina pahuljica pretrpana je visoko fruktoznim kukuruznim sirupom, šećerom, modifikovanim kukuruzom i ostalim hemikalijama i rafinisanim ugljenim hidratima. Iako ćete možda isprva doživeti nalet energije, od sveg tog šećera ubrzo nakon toga doći će i do naglog pada.

Ćuretina

Ćuretina sadrži prirodni sedativ koji se naziva triptofan, aminokiselina koju telo koristi u procesu stvaranja vitamina B3 i serotonina, i reguliše cikluse spavanja. Takođe, kako bi se svarila ćureća kožica, potrebno je jako puno energije, stoga naše telo preusmerava krv u probavni sistem, što vas na kraju može ostaviti bez energije.

[adsenseyu1]

Beli hleb i peciva

Rafinisani skrob takođe povećava šećer u krvi, stoga će konzumacija belog hleba definitivno istrošiti vašu energiju. Beli hleb možete da zamenite hlebom od žitarica celog zrna, koji jebogat vlaknima.

Pržena hrana

Pržena piletina, pomfrit, čips – sve ovo zvuči jako ukusno, ali samo ako imate slobodan dan za izležavanje. Zbog pržene hrane vaš probavni sistem mora naporno da radi kako bi preradio sve te masnoće, što će vas bez sumnje ostaviti sa manjkom energije.

(Skandalozno.rs, Izvor: finirecepti.net.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zato ste umorni: OVA hrana isisava energiju iz vašeg tela"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.