Zbog sopstvenog i zdravlja dece OBAVEZNO izuvajte cipele na vratima: Evo zašto…

Ilustracija

foto: pixabay

Zbog sopstvenog i zdravlja mališana obavezno izuvajte cipele na vratima – a to tražite i od gostiju.

Izuvanje odmah na vratima ili traženje tog istog nekima je normalno, nekima malograđanski, ali šta god mi mislili o tome – skidanje obuće bi trebalo da bude obavezno, ističu stručnjaci.

Čak i oni koji se redovno izuvaju ponekad dožive scenario u kojem su “samo nešto” zaboravili da ponesu, pa prehodaju kuću ili stan u potrazi, ne znajući da tim činom rizikuju svoje zdravlje.

[adsenseyu5]

Naime, nova studija Univerziteta Hjuston je otkrila da se u proseku na oko 39 odsto obuće nalaze bakterije, od kojih su neke potencijalno opasne za zdravlje.

Jedna od njih je Clostridium difficile, koja se smatra pretnjom javnom zdravstvu budući da je otporna na veliki broj antibiotika ako dođe do infekcije. Može uzrokovati celi niz smetnji, uključujući dijareju, upalu creva i ozbiljnije komplikacije.

U drugom istraživanju Univerziteta Arizona pronađeno je čak 9 različitih vrsta bakterija na đonovima obuće, što ih čini prljavijim od javnih toaleta.

“Budimo realni, ljudi se zaborave, skinu kućne papuče i onda po istom mestu gde su hodali s cipelama hodaju u čarapama. Kasnije u tim čarapama legnu na kauč, a s kauča bez problema dospeju u naš organizam. Situacija je još opasnija ako imate malo dete – 90 odsto igre i kretanja odvija se na podu – ističe mikrobiolog dr Čarls Gerba.

Kaže kako oko 27 odsto pronađenih uzoraka bakterija čini E.Colli, koja je vrlo otporna na terapiju antibioticima. Pronađena je i bakterija Klebisiella pneumonia koja može da rezultira upalom pluća i raznim infekcijama krvotoka, kao i bakterija Serratia Ficaria, koja uzrokuje respiratorne infekcije.

[adsenseyu1]

Nisu opasne samo bakterije

Još jedna opasnost koja vreba s obuće su i razne hemikalije i ulja koji kao toksini zagađuju naš dom i dolaze u vazduh, te ih tako udišemo. Budući da je gotovo nemoguće svakodnevno usisavati i prati podove, normalno je i od gostiju tražiti da skinu cipele – ne zbog udobnosti, već zdravlja, a isto to činiti i u tuđim domovima.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zbog sopstvenog i zdravlja dece OBAVEZNO izuvajte cipele na vratima: Evo zašto…"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.