Žene u Srbiji su sve češće nadute i stomak im se povećava: Kad se jave lekaru, uglavnom je kasno …

lekar

Foto: Pixabay.ccom

– I kada se jave simptomi poput nadutosti, oticanja stomaka, podrigivanja, štucanja i kada se urade pregledi, bolest je u trećem- četvrtom stadijumu kada je preživljavanje 30 do 40 odsto – kaže direktor GAK u Višegradskoj Aleksandar Stefanović

Svetski dan borbe protiv raka jajnika, 8. maj, obeležava se danas u Srbiji i čitavom svetu. Od najsmrtonosnijeg ženskog kancera u Srbiji svaki dan obole dve, a umre jedna žena.

Statistika kaže da je tako naša zemlja u poslednjih 20 godina izgubila blizu 10.000 žena, koje su obolele od retkog, ali jednog od najsmrtonosnijih karcinoma.

Advertisement

U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa tom bolešću.

Direktor GAK u Višegradskoj Aleksandar Stefanović naglasio je da je rak jajnika najsmrtonosniji rak, jer bolest počinje bez prepoznatljivih simptoma i uglavnom se otkrije u kasnoj fazi.

Spremno posluženje za Lavrova: Evo šta ga očekuje na trpezi

I kada se jave simptomi poput nadutosti, oticanja stomaka, podrigivanja, štucanja i kada se urade pregledi, bolest je u trećem – četvrtom stadijumu kada je preživljavanje 30 do 40 odsto –  pojasnio je Stefanović.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko podsetio je da je država od prošle godine uvela 23 inovativna leka za lečenje pacijenata u Srbiji, a da se jedan od njih odnosi na lečenje obolelih od raka jajnika , ali sa mutacijama na BRCA genima.

On je dodao da Srbija nema hospisa, gde bi se negovali pacijenti koji su u odmakloj fazi bolesti, ali da je uređeno da svaka bolnica ima jedinice gde bi se negovali takvi pacijenti.

Advertisement

Šef hirurške onkološke službe u GAK Narodni Front Vladimir Pažin, pojasnio je da se bolest često vrati, bez obzira što je prethodno sva tumorska masa hirurški uklonjeno. On je dodao da je važno jednom godišnje da žene idu na preventivne preglede i tako bolest otkriju dok je u ranoj fazi i pre pojave prvih simptoma.

Jedna od obolelih žena koja se godinama bori sa ovom teškom bolešću je i Zorica Velicki koja je naglasila da će se udruženje obolelih žena “Progovori” i dalje boriti da što više pacijenata dobije savremenu terapiju.

Ona je naglasila da je karcinom jajnika retko obolenje te da država može da nabavlja lekove koji nisu registrovani kod nas, a koji su neophodni za terapiju.

NEOBJAŠNJIVO: Postoji nekoliko značajnih stvari u istoriji koje naučnici nisu uspeli da objasne

Potpredsednica vlade i predsedsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da se u borbu protiv ove bolesti mora uključiti celo društvo, da se mora više raditi na preventivnim pregledima, kako bi žene na vreme saznale za bolest i da budu kvalitetno lečene. Ona kaže da današnja moderna medicina nije samo pitanje preživljavanja određenih bolesti, već je i pitanje kvaliteta života.

Mihajlović naglašava da će se zalagati za viši nivo brige za mlade žene kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koje se nisu ostvarile kao majke, ali i za one kojima se bolest otkrije u odmaklom stadijumu.

Za mlade žene koje se nisu ostvarile kao majke da kroz banku jajnih ćelija, nakon lečenja mogu da postanu mame, a za sve one kojima se bolest otkrije u odmakloj fazi da učinimo više kroz otvaranje hospisa, koji postoje svuda u svetu – naglasila je Mihajlović.

Advertisement

(Skandalozno.rs, Izvor: Telegraf.rs / Tanjug)

Advertisement

2 komentara na "Žene u Srbiji su sve češće nadute i stomak im se povećava: Kad se jave lekaru, uglavnom je kasno …"

  1. Znate šta je nesreča,polaz je zdravstvena ambulanta i od datle potiču jednostavno i najveći propusti,a kad već dobijete uput za specijalistu,toje vova muka treba zakazati prgled i to je pod znakom pitanja za koje vreme je moguće zakazati pregled kod specijaliste a problem je što treba i putovati u neki centar,što za lica iz manjih mesta vrlo ćesto i čini problem.Kada odete na prvi specijalistički pregled opet niste uradili ništa morate doći ponovo da biste bili pregledani na nekom aparatu a kad to obavite morate ponovo zakazati pregled kod specijaliste i poneti mu nalaze,e tu ili je kasno ili je stvar za razmišljanje koji vid lećenja da se primeni.Kada se dodje ovde obično je za progresivne bolesti u velikoj meri kasno,u stvari tek nastaju muke kome se u opšte obratiti posebno ako niste u stanju da obezbedite sredstva za hitnu intervenciju.

  2. Imam 54 godine i uredno posecujem ginekologa od svoje dvadesete godine.Za sve ovo vreme jednom sam bila na ultra zvuku jajnika.Da li pacijenti treba da sami zahtevaju ovaj pregled?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.