Znate li da postoji i prirodno RADIOAKTIVNA HRANA: Evo koliko koja ZRAČI

Radioaktivan

Brazilski orah – foto: pixabay.com

Posmatrano kao katastrofa, radioaktivno zračenje uvek izaziva pažnju, a malo se zna da postoji i prirodno radioaktivna hrana.

Ovo izvorno zračenje u namirnicama nije štetno po naše zdravlje, pa ih zato nesmetano koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Tehnički gledano, sva hrana je blago radioaktivna. To je zato što i ona isvi drugi organski molekuli sadrže ugljenik, koji prirodno postoji kao smeša izotopa, uključujući i radioaktivni ugljenik C­14. Naravno, neke namirnice emituju više zračenja od drugih. Šampion u prirodnoj radioaktivnosti je brazilski orah, ali u prirodne namirnice koje zrače svrstavaju se i banane, krompir i pivo, pa čak i pijaća voda.

[adsenseyu5]

Ovo je 10 prirodno najradioaktivnijih jestivih namirnica, sa preciznim podacima o tome koliko koja od njih zrači.

1.Brazilski orah
Ako bi postojala nagrada za najradioaktivniju namirnicu ubedljivo bi trijumfovao brazilski orah. On sadrži visoke nivoe dva radioaktivna elementa: radijum i kalijum. Kalijum je dobar za ljudski organizam, koristi se u mnogim biohemijskim reakcijama, a jedan od razloga za toje i što je ljudsko telo samo po sebi blago radioaktivno. Radijum koji se sreće u ovom orahu potiče iz zemlje gde njegovo drveće raste i apsorbuje ga kroz svoj koren. Brazilski orah emituje više od 6.600pCi/kg zračenja (Ci je oznaka za KIRI, a to je merna jedinica za radioaktivnost; pCI je pikokiri ili 10 Ci). Većina tog zračenja prolazi bezbedno kroz telo. Ipak, visok nivo selena i drugih minerala čine brazilski orah zdravim, ali samo onda kada se jede u umerenim količinama.

2. Lima pasulj
Posebna vrsta pasulja zelene boje, tzv. lima pasulj visoko je radioaktivan. On u sebi sadrži kalijum K­40 i radijum Ra­226. Od kalijuma očekivana radijacija je 4.640 pCi/kg, dok je ta vrednost kod radijuma između 2 i 5 pCi/kg. Od radijuma ljudski organizam nema nikakvu korist, ali se ovaj pasulj smatra odličnim izvorom kalijuma.Takođe, lima pasulj je i dobar izvor gvožđa.

3.Banana
Banane su dovoljno radioaktivne da mogu pokrenuti alarme, što upozorava na radioaktivnost u lukama i na aerodromima. One pružaju 1 pCi/kg radijuma Ra­226 i 3.520 pCi/kg kalijuma K­40. Izuzetno visok sadržaj kalijuma je ključan zbog čega je banana tako hranljiva. Konzumiranjem ovog voća dolazi do apsorbovanja radioaktivnog zračenja, ali ono za organizam nije štetno.

[adsenseyu1]

4. Šargarepa
Šargarepa je radioaktivna 1­2 pCi/kg kada je u pitanju radijum Ra­226 ioko 3.400 pCi/kg iz kalijuma K­40. Generalno, korenasto povrće poput šargarepe, celera, cvekle, rotkve ili đumbira ima veoma visok nivo zaštitnih antioksidanata, zbog čega im nivo radijacije slabi.

5.Krompir
Isto kao i kod šargarepe, krompir ima identične vrednosti radijuma i kalijuma kao i šargarepa, jer i on spada u korenasto (krtolasto) povrće.Valja imati na umu da svako jelo napravljeno od krompira, kao što su čips ili pomfrit, na sličan način su blago radioaktivni.

6. Kuhinjska so sa smanjenim sadržajem natrijuma
So sa smanjenim sadržajem natrijuma, koja je veoma popularna kao adekvatna zamena čistog natrijum hlorida (kuhinjske soli), sadrži kalijum hlorid. Zbog ovog jedinjenja, nivo kalijuma u ovakvoj soli isporučuje radioaktivnu vrednost od oko 3.000 pCi/kg. U skladu sa ovim, so koja je potpuno bez natrijuma sadrži više kalijum hlorida u sebi nego so sa smanjenim sadržajem natrijuma, pa je zbog toga i radioaktivnija.

7. Crveno meso
Crveno meso sadrži znatne količine kalijuma, a samim tim i radioaktivnog K­40. Šnicla ili pljeskavica može da “zasvetli” oko 3.000pCi/kg. Ova vrsta mesa bogata je proteinima i gvožđem, a visoka vrednost zasićenih masti u njoj predstavlja veći rizik po zdravlje čoveka nego radioaktivno zračenje koje emituje.

[adsenseyu1]

8. Pivo
I pivo spada u prirodno radioaktivne namirnice. U njemu se nalazi kalijum K­40, u visini od oko 390 pCi/kg. Vrednost zračenja iz piva je za oko desetinu manja od zračenja iz npr. soka od šargarepe, pa je sa stanovišta zračenja pivo zdraviji napitak. Ipak, kada se sve ostalo uzme u obzir, prirodno isceđeni sok šargarepe je daleko bolji izbor nego čaša piva.

9.Voda za piće
Verovali ili ne, ali i pijaća voda emituje izvesnu radioaktivnost. Voda zapiće nije čista H2O. Doza njenog zračenja varira u zavisnosti od izvora vode, ali u proseku, radioaktivna vrednost se kreće oko 0.17 pCi/g iz radijuma Ra­226.

10.Puter od kikirikija
Puter od kikirikija oslobađa 0.12 pCi/g radijacije iz kalijuma K­40,radijuma Ra­226 i radijuma Ra­228. Ova namirnica je veoma bogata proteinima i dobar je izvor zdravih mononezasićenih masti, tako da povišene vrednosti radioaktivnog radijuma ne mogu da uplaše.

(Skandalozno.rs, Izvor: bastabalkana.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li da postoji i prirodno RADIOAKTIVNA HRANA: Evo koliko koja ZRAČI"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.