Znate li koliko dugo smete da jedete jaja posle Vaskrsa?

Ilustracija

foto: pixabay.com

Stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža – osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu.

Koliko dugo nakon Vaskrsa Vam se jaja povlače po stolu i služe kao glavni ukras? Teško je proceniti koliko bi jaja trebalo skuvati za Vaskrs, ali u većini slučajeva, ostaci od praznika ostaju daleko duže nego što bi trebalo.

Naime, stručnjaci upozoravaju da kuvana jaja imaju znatno kraći rok neko sveža. Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuvanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas često praktikuje.

Ukoliko se jaje ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, postaje podložno tlo za rast i razmnožavanje bakterija.

Kao rezultat toga, javljaju se trovanja. Procesom kuvanja, sa jajeta se skida zaštitni sloj koji obavija ljusku koja inače čuva jaja. Bez njega, jaje postaje “ranjivo” i izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama.

Svake godine nakon Vaskrsa se u američkim bonicama pojavi bar dvostruko više pacijenata sa simptomima gastroenteritisa, poznatijeg kao “trovanje želudca“. Simptomi mogu varirati – od blage neugodnosti, nadutosti, promenama u probavi pa sve do jakih mučnina, povraćanja i dijareje.

Dakle ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi – pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok u frižideru, jaja su bezbedna za jelo i do šest dana.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Znate li koliko dugo smete da jedete jaja posle Vaskrsa?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.